Παράδοση των Σαρακατσάνων

Σύγχρονη διαβίωση

Όι Σαρακατσάνοι επηρρεασμένοι ελάχιστα από το χρόνο διατηρούν και σήμερα εναν ιδιαίτερο τρόπο ζωής. Αν και πλήρως ενταγμένοι στη σύγχρονη Ελληνική κοινωνία διατηρούν τα μοναδικά χαρακτηριστικά και αξίες των προγόνων τους.

Μπορείτε να δείτε τη ζωή των Σαρακατσάνων μέσα από τα μάτια των παιδιών σήμερα.

Γεωγραφική κατανομή


Σήμερα οι Σαρακατσάνοι είναι εγκατεστημένοι στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (Ανατολίτες), στην κεντρική Μακεδονία (Κασανδρινοί), στην Θεσσαλία (Μωραΐτες ή Παλιοχωρίτες) και στην Ήπειρο. Στα Σκόπια υπάρχουν λίγοι Σαρακατσάνοι, αφού οι περισσότεροι, περί τις 4.000-5.000 άτομα, ήρθαν στην Ελλάδα (κυρίως στο Κορδελιό Θεσ/νίκης) και λέγονται «Σερμπιάνοι». Επίσης στην Βουλγαρία υπάρχουν περίπου 18.000 Σαρακατσάνοι. Η ζωή των Σαρακατσάνων σήμερα, έχει αλλάξει ριζικά. Ενσωματώθηκαν εντελώς στην περιβάλλουσα κοινωνία και οι περισσότεροι στράφηκαν στην ζωή της πόλης, στις επιστήμες και στην πολιτική και στο εμπόριο με εκπληκτική επιτυχία, διακρινόμενοι παντού. Ο καθηγητής της Κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο των Αθηνών Κος Καββαδίας, θεωρεί την προσαρμογή αυτή των Σαρακατσάνων, σαν μοναδικό φαινόμενο και μάλιστα χωρίς συμπτώματα κοινωνικής παθολογίας.

Από τον νομαδικό βίο των Σαρακατσάνων, δεν απέμεινε πια τίποτα. Τα τσελιγκάτα και τα κονάκια έσβησαν. Ο παραδοσιακός τρόπος ζωής, επιζεί στο μεγαλύτερο μέρος σαν μνήμη. Γίνονται προσπάθειες για να συντηρηθεί η μνήμη αυτή, μέσα από τις πολιτιστικές δραστηριότητες των Συλλόγων, στους οποίους οργανώθηκαν οι Σαρακατσάνοι, τα τελευταία 25 χρόνια.

Το ευτύχημα σήμερα για τους Σαρακατσάνους και τον πολιτισμό τους, είναι η ύπαρξη του Σαρακατσάνικου Μουσείου στις Σέρρες, μοναδικό στο είδος του, σε παγκόσμια κλίμακα. Μέσα σ' αυτό, έχει καταγραφεί και έχει καταχωρηθεί με μεράκι και σχολαστικότητα, όλη η Σαρακατσάνικη παράδοση. Το εν λόγω Μουσείο, από το 1987 έγινε και διεθνώς γνωστό, αφού κατά το έτος αυτό στο Λονδίνο, από 164 Ευρωπαïκά Μουσεία, ήταν μέσα στα 17 που διακρίθηκαν . Η διάκριση έγινε από το Συμβούλιο Μουσείων Ευρώπης.