Παράδοση των Σαρακατσάνων

Δραστηριότητες

Οι δραστηριότητες που έχει αναπτύξει ως τώρα ο Σύλλογός μας είναι αντιστρόφως ανάλογες με τον μικρό αριθμό των Σαρακατσανάνων του νομού μας.

Χορευτικό Συγκρότημα

Το χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου μας πρωτοεμφανίστηκε το 1978 με την ίδρυση του Συλλόγου Σαρακατσάνων Ν. Δράμας. Από τότε έχει δώσει αναρίθμητες παραστάσεις σε ετήσιους χορούς, σε πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης Δράμας και του νομού της, σε φεστιβάλ παραδοσιακών χορών και σε ανταμώματα Σαρακατσάνων στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Το χορευτικό του συλλόγου μας αποτελείται από το "μικρό χορευτικό" με τη συμμετοχή παιδιών κυριώς δημοτικού, και το "μεγάλο χορευτικό" με εφήβους και ενήλικες χορευτές.

Κύριο μέλημα του χορευτικού συκροτήματος όλα αυτά τα χρόνια είναι η προσπάθειά του να ακολουθεί την παράδοση πιστά για να διαδώσει και να διασώσει τη σαρακατσάνικη κληρονομιά αναλλοίωτη στις επόμενες γενιές.

Οι φορεσιές ελέγχονται μία μία σχολαστικά πριν από κάθε παράσταση για να επιβεβαιωθεί ότι δεν λείπει κάποιο κομμάτι ή ότι κάποιο κομμάτι της δεν έχει τοποθετηθεί σωστά. Ο Σύλλογος Σαρακατσάνων απέκτησε καινούργιες φορεσιές τα τελευταία χρόνια, φτιαγμένες με τον ίδιο τρόπο και υφάσματα, όπως οι παραδοσιακές, εντυπωσιάζοντας το κοινό με την λαμπρότητα των χρώμάτων και την καθαρότητα των σχεδίων.

Το σύνολο των χορών μας αποτελείται από παλιούς κλέφτικους χορούς που απαιτούν τις γυναίκες να ακολουθούν στον κύκλο με μικρά, σεμνά βήματα, όπως η παράδοση προστάζει, ενώ οι άντρες προηγούνται προβάλλοντας το δυναμισμό και γενναιότητά τους. Τέλος, στόχος του χορευτικού μας είναι η προβολή της σαρακατσάνικης παράδοσης, όπως αυτή έχει διασωθεί από στόμα σε στόμα.

Διαβάστε περισσότερα για τις δραστηριότητες του χορευτικού μας συγκροτήματος

Χορωδία

Ο Σύλλογος μας διαθέτει μια δραστήρια χορωδία αποτελούμενη από δέκα ανδρεσ και εννέα γυναίκες. Η χορωδία δημιουργήθηκε το 1998 με σκοπό να φέρει στο φως ξεχασμένους ήχους από τη δεκαετία του 1940 και συγχρόνως να ακουστούν τα τραγούδια σαν στοίχοι.

Η χορωδία μας δίνει το παρόν της κάθε χρόνο στο αντάμωμα Ελατιάς Δράμας, αλλά και σε άλλα σαρακατσάνικα ανταμώματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης, συμμετέχει στους ετήσιους αποκριάτικους χορούς μας καθώς και σε άλλες διοργανώσεις του συλλόγου μας, αλλά και πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου και Νομαρχίας Δράμας.

Ενημερωθείτε για τις δραστηριότητες της χορωδίας μας

Σχολές

Ο σύλλογος λειτουργεί τις παρακάτω σχολές;

α) Σχολή εκμάθησης παραδοσιακών χορών, (μόνον κλέφτικων), στα δύο χορευτικά που διαθέτει ο Σύλλογός μας. Μικρό και Μεγάλο

β) Σχολή μάθησης παραδοσιακών λαϊκών οργάνων: Φλογέρα, Κλαρίνο, βιολί, Λαούτο, Γκάϊντα, Τουμπερλέκι (ανάλογα με τη ζήτηση)

γ) Χορωδία, στην οποία γίνεται μάθηση μόνον κλέφτικων τραγουδιών και τραγουδιών του γάμου. Στην χορωδία συμμετέχουν κυρίως ηλικιωμένοι, άντρες και γυναίκες.

Εκδόσεις

Οι εκδόσεις του συλλόγου μας έχουν ως στόχο να διαδώσουν και να διασώσουν το παραδοσιακό υλικό που συλλέγουμε και παράγουμε.

Δείτε τον πλήρη κατάλογο των εκδόσεων μας.

Αντάμωμα Ελατιάς

Η οργάνωση του ανταμώματος των Σαρακατσαναίων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά του Προφήτη Ηλία κάθε έτους, στην Ελατιά της Δράμας, επιτρέπει στους Σαρακατσάνους της ευρύτερης επικράτειας να συναντηθούν, παρουσιάζοντας τα ήθη και τα έθιμά τους, ανακαλώντας στις μνήμες τους τα παλιά, αλλά και στους μη Σαρακατσάνους να εκτιμήσουν και να θαυμάσουν την παράδοσή των Σαρακατσάνων, συμμετέχοντας και οι ίδιοι σε όλες τις εκδηλώσεις.

Συμμετοχή σε φεστιβάλ και γιορτές

Η συμμετοχή μας σε όλες τις Εθνικές επετείους στην Δράμα, στα φεστιβάλ του Νομού μας, εκτός Νομού, αλλά και έξω από τα σύνορα της Χώρας μας.

Συλλογή Λαογραφικού υλικού

Έχουμε συγκεντρωμένο το κάτωθι υλικό.

  • 500 παλιές φωτογραφίες (σε μέγεθος Α4 & Α3) από τα τσελιγκάτα στα βουνά της Δράμας, έκθεση μοναδική στο είδος της. 
  • 80 παραδοσιακές στολές όλων των ειδών και των ηλικιών.
  • Βελέντζες και χαλιά 
  • Είδη λαϊκής τέχνης
Με την αγορά του νέου μας ιδιόκτητου χώρου θεωρούμε ότι κλείνει ένας κύκλος βασικών αλλαγών για το σύλλογο της Δράμας. Στο νέο χώρο στεγάζονται οι δραστηριότητες αλλά και η συλλογή του λαογραφικού υλικού μας

Εκδρομές

Κάθε χρόνο ο Σύλλογός μας διοργανώνει εκδρομές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού. Οι εκδρομές αυτές πραγματοποιούνται συνήθως τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή όχι μόνων Δραμινών, αλλά και από τους γύρω νομούς. Ευπρόσδεκτοι στις εκδρομές αυτές είναι όλοι όσοι θέλουν να γνωρίσουν διάφορα μέρη από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά κυρίως μέρη όπου έχουν ζήσει οι σαρακατσάνοι πρόγονοί μας και οι κλεφταρματολοί.

Δείτε φωτογραφίες από παλαιότερες εκδρομές