Παράδοση των Σαρακατσάνων

Εκδηλώσεις

Αντάμωμα της Ελατιάς το 2002
Η χορωδία του συλλόγου στο Αντάμωμα Ελατιάς 2002
Ο Σύλλογός μας συμμετέχει ενεργά σε όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τη Νομαρχία ή Δήμο Δράμας και στις εθνικές παρελάσεις της πόλης μας.

Η συμμετοχή του δεν περιορίζεται μόνο στις παραστάσεις του χορευτικού συγκροτήματος, αλλά και στην εμφάνιση της χορωδίας. Η αναπαράσταση εθίμων πολλές φορές απαιτεί τη συνεργεία των παραπάνω.

Μια από τις εκδηλώσεις που τιμάται κάθε χρόνο από τους δραμινούς σαρακατσάνους είναι ο ετήσιος αποκριάτικος χορός μας.

Ετήσιος Χορός

Ο Σύλλογος Σαρακατσάνων Ν. Δράμας κάθε χρόνο διοργανώνει αποκριάτικο χορό στα μέσα Φεβρουαρίου με τη συμμετοχή των χορευτικών συγκροτημάτων του συλλόγου μας, αλλά και της χορωδίας. Ευπρόσδεκτοι είναι όλοι οι πολίτες της Δράμας και των γειτονικών νομών. Οι ετήσιοι χοροί δίνουν την ευκαιρία στους παρευβρισκόμενους να χορέψουν σαρακατσάνικους χορούς, να ακούσουν κλέφτικα τραγούδια, αλλά και να γνωριστούν ο ένας με τον άλλον.

Δείτε εδώ στιγμιότυπα από τον ετήσιο χορό μας

Βράβευση μαθητών

Τα τελευταία χρόνια καθιερώθηκε επίσης η τελετή βράβευσης των Σαρακατσάνων μαθητών που εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η τελετή απονομής των βραβείων γίνεται στον ετήσιο χορό μας.

Δείτε εδώ στιγμιότυπα από τη βράβευση μαθητών διαχρονικά

Παρελάσεις

Ο Σύλλογος Σαρακατσάνων Ν. Δράμας συμμετέχει όχι μόνο στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Νομού μας, αλλά και σε όλες τις εθνικές παρελάσεις προβάλοντας το μεγαλείο της σαρακατσάνικης φορεσιάς, αλλά και τη συνέχεια μιας παράδοσης, της σαρακατσάνικης, που έχει αλλοιωθεί ελάχιστα μέσα στους αιώνες.

Δείτε εδώ στιγμιότυπα από παρελάσεις

Αναπαράσταση Εθίμων

Ο Σύλλογός μας σε μια προσπάθεια να διαδώσει και να διασώσει την σαρακατσάνικη παράδοση σε όλες τις μορφές της έχει οργανώσει την αναπαράσταση σαρακατσάνικων εθίμων συμμετέχοντας σε πολιτιστικές βραδιές του Δήμου και Νομαρχία Δράμας, αλλά και όχι μόνο. Σε όλες τις περιπτώσεις σχολαστική έμφαση στη λεπτομέρεια απαιτείται και καλή οργάνωση για να μπορέσει ο θεατής που γνωρίζει την παράδοση να απολαύσει γνώριμες σκηνές και να θυμιθεί τα παλιά, και ο θεατής που δεν ξέρει να θαυμάσει μια χαμένη παράδοση και να συγκρίνει το χθες με το σήμερα.